AKREP BURCU-Akreplerin Tutkusu;Hanımeli

Akrepler kadar yaşamda tutkuyla yaşayan az insan vardır. Hiçbir şeyi yarım bırakmazlar. Akreplerin güçleri gözlerinden okunur. Mimiklerini kontrol altında tutsalar bile, bakışları ile sevgilerini ya da nefretlerini aktarabilirler. Çok nettir akrepler. Hiçbir şeyi atlamaz, saklamazlar, keskin çizgileri vardır; hanımeli çiçeği gibi.
İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açarak bulunduğu ortama güzel kokular yayar. Sarmaşık gibi gelişir ve bakımı kolaydır. Uzun ömürlü bir bitki olduğundan bahçeleri güzelleştirmek için idealdir.

Kış soğuklarında -30 dereceye kadar dayanabilen hanımeli, 7 metreye kadar uzayabilir. Ulaşabildiği dalların çevresine sarılarak gelişir.

ÇİÇEKLENMESİ

Bazı çeşitleri yalnızca ilkbaharda çiçek açarken, bazı çeşitleri ilkbahardan sonbahara kadar çiçeklenir. Küçük fidanların çiçek açma olgunluğun ulaşması yetiştirme şartları ve güneş almasına bağlı olarak değişir. Güneşli bir yerde hızlıca gelişir. Böyle bir yerde küçük bir fidanın çiçek açacak hale gelmesi 1 yıl sürerken, güneş bakımından elverişsiz bir yerde çiçeklenme 3-4 yılı bulabilir.

YETİŞTİRİLMESİ

4.5 pH (orta asitli) topraktan 8 pH (az kireçli) topraklara kadar fazla killi veya fazla kumlu her toprakta yaşayabilir. Toprak çok kötü değilse besin takviyesi ve gübre istemez. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız doğal humuslu toprak tercih etmelisiniz. Birkaç yıl gübre ya da bitki besini gerekmez.

Çok güneşli alanlarda yetişebildiği gibi yarı gölge alanlarda da yetişebilir. Kapalı yerleri sevmez. Hem havası hem de kapalı yerlerde gelişimi durur. Açık balkon ya da teraslarda saksıda yetiştirilebilir. Kapalı yerlerde ise yaprak biti sarabilir.

Toprağı kurudukça sulanmalıdır. İlkbahardan sonbahara kadar sürekli çiçeklenebilen türlerinin toprak kuruyunca hemen sulanması gerekir.

BUDANMASI

Sonbahara kadar çiçek açmaya devam edenleri sonbahar sonunda budanmalıdır. En geç kışa kadar budama işlemi bitmelidir. Sadece ilkbaharda çiçek açan türlerini ise çiçekleri solduktan sonra budamak gerekir.

ÇOĞALTILMASI

Yaz aylarında yapraklı bir dalını alın, toprağa dikin ve bekleyin. Toprak sağlıklı ise çiçek köklenecektir. Daldırma yöntemi ile de çoğaltabilirsiniz.  Bir dalı koparmadan, o dalın bir kısmını toprağa gömün. Bir buçuk - iki ay içinde köklenecektir. Sonra bu dalı sökün ve köklenmiş kısmı istediğiniz yere dikin.

ZARARLILARI

Tamamen açık havada bulunan hanımelide pek zararlı olmaz. Havadar olmayan yerlerde tutulan hanımelinin yapraklarında beyaz kanatlı minik bitler, unlu bitler ve örümcek bitler bulunabilir. Bunlardan kurtulmak çiçeği her sabah yıkamak ya da düzenli ilaçlamak gerekir.

Saksılarda yetiştirilenler hanımelide kök çürümesi hastalığı da görülebiliyor. Bu ağır killi toprak ve plastik saksı sebebiyle olur.

KATEGORİLER
Sevgilimize, arkadaşlarımıza, dostlarımıza, anne ya da babamıza çiçek gönderirken farklı seçeneklerde ve türlerde çiçek göndeririz. Sevgiliye çiçek özellikle kırmızı gül olurken, anneye çiçek genellikle saksı çiçekleri, mevsim çiçekleri ya da kır çiçekleri olabilmektedir örneğin. Çiçek gönderimi yaparken bunların dışında kişilerin zevkleri ve tercihleri de seçimimizi etkileyen kriterlerdir. Ancak bunların dışında Burçlar ve Çiçekler de seçim yaparken bize yardımcı olacak ipuçları arasında olabilir. Her burcun kendine özgü rengi, uğurlu sayısı, karakter özellikleri vb olduğu gibi Burca Göre Çiçek de değişiklik gösterebilmektedir. Aşağıdaki tablo size, sevdiklerinizin burçlarına göre hangi çiçekleri seçmeniz gerektiği konusunda tavsiye olacaktır.