En Sık Görülen Çiçek Hastalıkları !
Güzel çiçeklerinizin hastalanmasını istemezsiniz elbette ama ya zaten hastalandılarsa ? Peki onları nasıl iyileştirebilirsiniz ? En sık karşınıza çıkabilecek hastalıklar ve çözümleri işte burada

Siyah Noktalar

Nedeni:Siyah nokta bir tek kadınların derdi değilmiş! Çiçeklerin de bu hastalıktan çok çektiği belli. En çok da güller! Yapraklarda görülen siyah noktaların sebebi çiçeğin sürekli nemli kalması.

Çözümü: Sulama düzeninize dikkat edip, çiçeklerinize onları kurutmadan ama fazla da sulamadan bakabilirseniz bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Çiçek dikerken güneş gören ve çok olmayacak şekilde hava sirkülasyonunun olduğu yerler bulmaya özen gösterin. Bulutlu havalarda az sulayın. Çiçekleri birbirlerine çok yakın ekmeyin. Hastalıklı yaprakları temizlemeyi de ihmal etmeyin. Bu hastalık için özel hazırlanmış spreyleri de deneyebilirsiniz.

Küllenme

Nedeni: Çiçeklerde külleme hastalığı çok sık görülen bir çiçek hastalığıdır. Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz, pudra benzeri oluşumlardır. İleri safhalarında çiçek kısmında da görülebilir. Küllenme konusunda en dikkat edilmesi gereken çiçekler; zinnias (kirli hanım), aslanağzı, mine çiçeği, delfinyum ya da diğer adıyla hezaren ve bergamot olarak sıralanabilir.

Çözümü: Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin ve yaprakların ıslak kalmamasına dikkat edin.

Küflenme

Nedeni: Küflenme en sık rastlanan çiçek hastalığıdır. Havalar soğuduğu ve yağmurlar başladığı zaman tehlikede başlamış demektir. Görüntüsü küllenmeye çok benzer. Sadece biraz daha ‘ çürük ‘ görüntüsü vardır küflenmede.

Çözümü: Küflenmiş yaprakları hemen temizleyin, antibakteriyel çiçek spreylerinden kullanın, aşırı sulamadan kaçının ve hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir yere yerleştirin. Çiçeğin köklerinin de hava aldığından, çok sıkışık olmadığından emin olun.

Unlu Bit

Nedeni:Unlu bit, çiçeklerde pamukçuk hastalığı olarak da bilinir. İnatçı ve hızlı yayınlan bir hastalıktır. Kümeli beyaz tepecikler oluşturarak yayıldıkları için bu ad uygun görülmüş olsa gerek. Bu hastalık çiçek saplarına yerleşip bitkinin öz suyunu emerek zarar verir. Erken dökülen çiçekler ve sararan yapraklar gözlemlenebilir. Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde sıklıkla rastlanabilir.

Çözümü:Evinizdeki süs bitkilerinizde böyle bir sorunla karşılaştığınızda bir pamuk yardımcı ile temizleyebilirsiniz. Hastalığın kimyasal mücadelesi için Bazudin, DDVP, Supracide olidal, Korthion ve Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir.

Kloroz

Nedeni: Yaprakları sarartan, yaprak damarları arasında oluşan bir hastalıktır. Soğuk havalarda bitki toprağının fazla nemli bırakılması veya çok kuruması, saksı değişimi için gereğinden fazla beklenmiş olması, toprağın fazla killi olması ya da yeteri kadar gerekli mineral içermemesi gibi sebepler ile oluşabilir.

Çözümü: Toprağa uygun anaçlar dikilmelidir. Yani kireçli topraklara sahip bir bahçeniz var ise seçeceğiniz bitkilerin de buraya yönelik olmasına özen gösterin. Toprakta gereğinden fazla su olduğunda havalandırmada sorun yaşanır. Bu nedenle taban suyunun yüksek olduğu bölgelerde drenajın sağlanması için kanallar açılması önerilir. (Sequestren,Fetrilon gibi ilaçlar kullanılabilir) Hastalık belirtileri görüldüğünde hemen müdehale edilmelidir.
KATEGORİLER
Çiçekleriniz nazik ve kırılgan bir yapıya sahip olduğu için, ömrünü ve güzelliğini sizin gösterdiğiniz bakım belirler. Çiçeklerinizin bakımı, seçtiğiniz çiçeğin türüne göre değişiklik gösterebilir. Her çiçeğin kendine özgü bakımına dair ipuçlarını bu sayfada bulabilirsiniz.