KAN ÇİÇEĞİ-GELİNCİK ÇİÇEĞİ

Gelincik çiçeği diğer adı Kan Çiçeği (Papaver rhoeas), gelincikgiller (Papaveraceae) familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü.Gelincik çiçeği gibi çok az çiçek mitolojide, politikada ve tıpta bu kadar önemli bir rol oynadı. 
Genellikle yol kenarında ve tarlalar boyunca yetişen bu çiçekler, şairlerin etkileyici şiirlerine konu oldu ve aynı zamanda doktorların, yüzyıllarca hastalarını tedavi etmelerine yardımcı oldu. Gelincik çiçeği, tıbbi olarak kullanılabilir olmasının yanı sıra, bazı çok derin duyguları da sembolize etmektedir.

Gelincik Çiçeği Diğer Adı Kan Çiçeği Ne Demek

Birçok kültür için, gelincik çiçeği diğer adı(Kan Çiçeği) şunların bir sembolüdür:

  • Huzurlu bir uyku ve iyileşme
  • Ailede kayıp ya da ölüm olduğunda teselli bulmayı temenni eder
  • Çeşitli savaşların ve silahlı çatışmaların düştüğünü hatırlamak
  • Canlı bir hayal gücü
  • Ölümde barış
  • Rüyalarda iletilen mesajlar
  • Diriliş ve sonsuz yaşam
  • Güzellik ve başarı
  • Savurganlık ve lüks

Morfolojik özellikleri

25-60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir. Yaprakları mavimsi yeşildir. Dip yapraklar uzun saplı, gövde yaprakları sapsız ve gövdeye bitişiktir.

Çiçeklerin genel rengi koyu kırmızıdır. Ancak beyaza kadar giden sarı, turuncu gibi değişik renkleri vardır.

Gelincik Temmuz ile Ağustos aylarında sabah saat beş buçuk ile on saatleri arasında tohum tozlarını (polen) yayar. Aynı saatlerde arılar ve diğer böcekler çiçeklere gelerek bu tozlara bulanırlar. Böylece, böceklerin beslenme saatleri ile bitkilerin tohum tozlarını yayma saatleri aynı zaman dilimine rastlamaktadır.

 

Kültürümüzde Kullanımı


Gelincik hafif bir yatıştırıcıdır. Özellikle taç yapraklarında rhoeadic ve papaveric asitler vardır. Tüm parçalar "rhoeadine" alkoloidi içerir.

Gelincik çiçeğinin yeşil aksamından, tohumlarından, ve kırmızı taç yapraklarından, petallerinden yararlanılır. Taç yapraklarından geleneksel olarak gelincik şerbeti yapılır. Bozcaada gelincik ve gelincikten elde edilen gelincik şerbeti ile ünlüdür

Kültürde Yeri


Gelincik ismi geleneksel Türk gelinliklerinin kırmızı olmasından gelir. Kırmızı gelincikler küçük bir gelin olarak görülürler. Bir bölgede çok asker ölürse o bölgede gelincik çiçeğinin biteceğine inanılır. Gelincikler I. Dünya Savaşının da en önemli sembollerindendir.

Japonlar, gelincik için şöyle der; ’Gelincik insan ömrü gibidir. Dünü vardır. Yaşamıştır. Bugünü vardır. Yaşıyordur. Ama yarını belli değildir’.

Sanatta Yeri

Gelinciklerin Çanakkale yöresindeki adı "kan çiçekleridir" bilir miydiniz?

Zülfü Livaneli 'nin şarkısında bahsettiği o topraktan süren, candan kopan KAN ÇİÇEKLERİ... Neden biliyor musunuz?

Şehit kabirlerinde açtığı için... Öyle inanılır. Şehit çiçeği de derler. 

Hikmet Çetinkaya, Dünyaca ünlü bir ressamımız. En çok "gelincik" tablolarıyla tanınır. 

Bir çok ünlü yazarların Gelincik,Gelincikler ve Kan Çiçekleri kitapları tüm okur severlerin beğenisinde.