Adana Portalal Çiçeği Karnavalı

Portakal Çiçeği Karnavalı, 2013 yılından beri Adana’da Nisan ayında sivil inisiyatifle gerçekleştirilen sokak karnavalı. Ayrıca Türkiye'nin ilk karnavalı olma özelliğine sahiptir. Sloganı "Nisan'da Adana'da" olarak belirlenmiştir.

Karnaval fikrinin öncüsü, Adanalı iş adamı Ali Haydar Bozkurt’ tur. Kimisi kapalı, kimileri açık alanda gerçekleşen konser, sergi, ve gösterileri içeren karnavalın en önemli etkinliği, katılımcıların renkli kostümler giydiği kortej yürüyüşüdür.

  • İlk karnaval, 12-14 Nisan 2013’te düzenlendi. Korteje 15bin kişi katıldı.
  • 2. karnaval, 11-14 Nisan 2014’te 3 gün süreli düzenlenmiştir.
  • 3. karnaval, 1-5 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşti. Kostümlü korteje yaklaşık 90 bin kişi katıldı.
  • 4. karnaval, 7-10 Nisan 2016 tarihinde yapıldı. Yakın zamanda gerçekleşen karnavalın açılış töreni konserler, gösteriler gibi birçok etkinliğiyle birlikte her yıl onbinlerin katıldığı ve 9 Nisan 2016'da yapılması planlanan kortejide iptal edildi. Bunun yerine daha kısıtlı alanlarda daha kısıtlı etkinlikler düzenlendi ancak katılım yine de yoğun oldu.
  • 5.2020 yılında Çin den yayılan Covid-19 (korona virüs) sebebi ile karnaval iptal edildi.
Sunduğu tüm çeşitliliğin yanı sıra Adana yıl içerisinde birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır.

Uluslararası Adana Film Festivali: İlk kez 1969 yılında “Altın Koza Film Şenliği” olarak yapılan Festival 2005’ten itibaren her sene yapılmaya başlanmıştır.Dünyanın birçok ülkesinden filmin sergilendiği,sinema sektörünün önemli isimlerinin ağırlandığı ve ödüllerin dağıtıldığı festival ekim ayının son haftası gerçekleşmektedir.

Portakal Çiçeği Karnavalı: 2013 yılından beri her yıl nisan ayının ilk yarısında düzenlenen karnaval Adana için baharın gelişini müjdeler. Portakal çiçeği kokusu altında açık hava konserlerinin,sokak şovlarının,sergilerin düzenlendiği,Adana turlarının yapıldığı bir karnavaldır.

Adana Lezzet Festivali: İlki 2017 yılı 6-8 Ekim arasında gerçekleştirilen ve ilerleyen dönemlerde Adana’nın en önemli geleneksel festivallerinden biri olma düşüncesiyle oluşturulan festivalde zaten mutfağıyla ünlü olan Adana’nın dünya genelindeki bilinirliğinin daha da artırılması amaçlanmaktadır.

Adana Kebap ve Şalgam Festivali: Asıl olarak “Dünya Rakı Festivali” olarak bilinen festival her yılın Aralık ayının ikinci cumartesi günü yapılır. Tarihi Kazancılar Çarşı’nda Büyük Saat’in etrafında on sokak boyunca masaların kurulduğu festivalde Adana kebabı,ciğer gibi lezzetlere şalgam ve rakı eşlik eder.

Adana Havacılık ve Yamaç Paraşütü Festivali: Her yıl ekim ayının üçüncü haftasında düzenlenen festivalin ana amacı,Adana halkına yamaç paraşütü sporunu tanıtmak ve sevdirmektir.

Bunlar dışında;

Çukurova Kitap Fuarı
Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslar Arası Adana Tiyatro Festivali
Geleneksel Kızıldağ Karakucak Güreşleri
Çukurova Rock Festivali
Adana Gitar Festivali gibi festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

 
KATEGORİLER
Bahar Çukurova'ya gelince, sokakları mis gibi portakal çiçeği kokusu sarar. Çocuklar yerlere düşen portakal çiçeklerini toplayıp kolyeler, bilezikler, yüzükler yaparlar. Koklamaya doyamazsınız. Hep kötü şekilde anılan Adanamızın, aslında özünde çiçek gibi olduğu gerçeğidir bu karnaval.Adana; tarihi, turistik yerleri, yemekleri ve insanlarıyla her zaman merak edilen ve ilgi duyulan bir yer olmuştur. Bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı da geniş bir kültüre sahiptir. Tarihi yapılarında, insanlarında ve yemeklerinde bu farklı kültürleri görmeniz mümkün.