Adana Lezzet Festivali
Merkez Parkta düzenlenen Adana Lezzet Festivali’ne 2018 yılında 58 firma katılırken, bu yıl yoğun talep karşısında festivale katılım sağlaması için 100 firma belirlendi. Bu 100 firmadan 33 tanesi kebapçı, 38 tanesi sokak lezzetleri (şırdancı, tostçu, ev yemekleri, dönerci, köfteci… vb.), 25 tanesi tatlıcı, 4 tanesi ise şalgamcıdır. Festivalimize bu yıl ulusal ve yerel ölçekte 14 firma sponsor olmuştur. 

Bu yıl ayrıca çıkış noktasını “Büyük Akdeniz Şöleni” olarak belirlediğimiz Adana Lezzet Festivalimizde, Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden; Malta, Lübnan, KKTC, Fas, ve İtalya ülkelerinin yöresel tatları festival süresince kurulacak stantlarda ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Konuk ülke olarak Akdeniz havzası dışında Güney Kore de kendi ulusal lezzetlerini festivalimizde lezzet tutkunlarıyla buluşturdu. Ayrıca İspanya, Fransa, Tunus, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Yunanistan gibi ülkelerin de en önemli yıldız şefleri ile gazetecilerinin katılımı sağlandı.   Akdeniz ülkelerinden gelen uluslararası isimlerin yanı sıra, Gaziantep ve Hatay’ın da konuk şehir olarak katılacağı festival süresince -üç gün boyunca- Adana’da bir gastronomi şöleni yaşandı. Kısacası 4-6 Ekim tarihlerinde düzenlenen festivalimiz; yerel ve ünlü şeflerin şovları, söyleşiler, sergiler, tadımlar, atölye çalışmaları gibi etkinliklerle yereli dünyaya, dünyayı da Adana'ya taşıyan bir gastronomi buluşması oldu.

ŞIRDAN 

ŞIRDAN NEDİR?

Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolması"dır.

ŞALGAM SUYU
ŞALGAMIN FAYDALARI

İçermekte olduğu zengin mineral ve vitaminlerle hastalıklara karşı insan bedenini koruduğu gibi antioksidan özelliği ile de vücuttaki toksinleri atmakta ve zehirlenmeleri engellemektedir. Fermente yöntemi ile yapılmış diğer gıdalar gibi şalgamın da insana faydası çok fazladır. Bazı faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Bu da kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.
  • Potasyum, demir ve kalsiyum içerdiği için kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Kış aylarında soğuk algınlığına karşı doğal bir antibiyotiktir.
  • İçerdiği C Vitamini sayesinde kişinin günlük C Vitamini ihtiyacını karşılar.
  • İştah açıcıdır.
  • Saç dökülmesini ve saç beyazlamasını engeller.
  • Böbrek taşlarını düşürmede yardımcıdır.
  • Sindirim sistemine yardımcı olur ve hazmı kolaylaştırır.
  • Stresi azaltır.

TAŞ KÖPRÜ

Türkiye’nin taş köprüleri meşhurdur. Ama Adana’daki bir başka... Rivayete göre Adana’daki taş köprünün tarihi ta miladi yılın başlangıcına kadar gitmekte... Doğru mu, değil mi? Tam bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var: Bu köprü, dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü.
 

HİNTİNCİRİ

Adana sokaklarında dolaşırken seyyar satıcıların buz üstünde sattıkları bir meyve gördüm. “Baklavadan üstün” sloganıyla satılan bu meyveye Adana’da “frenkinciri” ya da “frenk yemişi” deniyor. “Diken incir” ya da “Dikenli incir” diyenler de var. Acemiler için soyması çok tehlikeli. Çünkü dikeni battığında adamın iflahını söküyor. Ama soyup yediğinizde çabaya değdiğini düşünüyorsunuz: Enfes bir tat.
 

PAMUK

Pamuk tarlalarındaki ürününü kaldırıp kazandığı parayla İstanbul’a eğlenmeye gelen Adanalı pamuk tüccarlarının öykülerini bilirsiniz. O öyküler biraz geride kaldı. Eskiden Adana ekonomisinin belkemiği olan pamuk, artık o kadar popüler değil. Ama yine de Adana dendiğinde aklınıza uçsuz bucaksız pamuk tarlaları gelsin.
 

SABANCI CAMİSİ

Rahmetli Sakıp Ağa’nın, yani Sakıp Sabancı’nın Adana’ya kazandırdığı büyük eser... Sabancı çok iş yapmış Adana için... Ancak yaptığı en büyük iş, hiç kuşkusuz Sabancı Camisi... Seyhan Nehri’nin kenarında yükselen Sabancı Camisi, şehrin siluetinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş. Cami o kadar yakışmış ki Adana’ya, sanki asırlardır oradaymış hissini veriyor insana.

KATEGORİLER
Bahar Çukurova'ya gelince, sokakları mis gibi portakal çiçeği kokusu sarar. Çocuklar yerlere düşen portakal çiçeklerini toplayıp kolyeler, bilezikler, yüzükler yaparlar. Koklamaya doyamazsınız. Hep kötü şekilde anılan Adanamızın, aslında özünde çiçek gibi olduğu gerçeğidir bu karnaval.Adana; tarihi, turistik yerleri, yemekleri ve insanlarıyla her zaman merak edilen ve ilgi duyulan bir yer olmuştur. Bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığından dolayı da geniş bir kültüre sahiptir. Tarihi yapılarında, insanlarında ve yemeklerinde bu farklı kültürleri görmeniz mümkün.