Bitki Budama Teknikleri
Her bitkinin türüne ve ihtiyaçlarına göre budama şekilleri farklılık gösterir.Amacına yönelik budamanın yapılması bitkileriniz için hayati önem taşır.

Bitkiler Neden Budanır ?

Bitkilerin budanmasının pek çok sebebi vardır; bitkiden faydalanılan sürenin uzatılması, bitkiye ait olan toprak altı ve toprak üstü organlarının gelişmesinde denge sağlanması, toprağı işleyerek hastalıklardan ve zararlı organizmalardan bitkinin korunmasının sağlanması, bitkinin gerekli ışığı alabilmesi için yaprak yoğunluğunun dengeli olmasının düzenlenmesi, bazı bitkilerde sıklıkla görünen yıl aşırı verimin yanı periyodisite‘nin önüne geçilmesi ve bitkiden elde edilen verimin, meyvenin artırılmasının sağlanması olarak bahsedilmiştir.

Bitki Budama Teknikleri Nelerdir?

Her bitkinin türüne ve ihtiyaçlarına göre budama şekilleri farklılık gösterir.Amacına yönelik budamanın yapılması bitkileriniz için hayati önem taşır.

Budama çeşitlerini 3 ana başlıkta toplayabiliriz;

Şekil Budaması
Ürün Budaması
Gençleştirme Budaması

Şekil Budaması:

Bitkiye istenilen şekli vermek amaçlanır.Tabii bitkinin doğal şekli ve gelişmesine uygun imkanlar göz önünde bulundurularak.

Ürün Budaması:

Şekil budaması yapılmış bitkinin meyve veya çiçeklerinin saklanarak sonraki senelere daha bol ürün verebilmesi için yapılır.

Gençleştirme Budaması:

Bitkilerin verim ve kalitesinin artması için yapılan budamadır.Özellikle yaşlanan veya verimi düşen ağaçların geri kazanılmasında önemli rol oynar.

Budama Ne Zaman Yapılır?

Bitkinin türüne göre farklılık gösterir.Çiçeklerinizin bol renkli ve canlı bir dönem geçirmesini istiyorsanız mevsimine göre budamak gereklidir. Erken ya da geç budama bitkinin kalitesini bozabilir.Ağaçların budanması işçin biraz büyümeleri beklenmelidir. Mesela meyve veren ağaçların budanmasında bitkinin en azından 2. yaşını bitirmesi beklenebilir.

Tüm yıl boyunca büyüyen bitkiler yaz başladıktan sonra yaz bitimine kadar budanabilir. Ancak tüm yıl budama yapılması da bir sıkıntı teşkil etmez.

Erik, badem, elma, vişne, kayısı, kiraz ve armutlar ağaçlarının 2-3 senede bir hafif dozda mahsül budaması yapılmalıdır.
Zeytin budamaya karşı en dayanıklı ağaç türüdür. Gençleştirme budaması için uygundur.

Zeytin, incir ve dut ağaçlarının şiddetli gençleştirme budamasına ihtiyacı vardır.

Kısa boylu ağaçlar genellikle enine olarak büyür. Bol meyve veren bu ağaçların ürünlerine ulaşmak da daha pratiktir. Bunlar için şekil verme budaması yapılır.

Şeftali ağacının sert mahsül budamasına ihtiyacı vardır.

Ceviz ağacının mahsül budaması 7-8 senede bir yapılır.

Ortanca budaması için yaz mevsimi uygundur, yaz bitimi ile birlikte sonbaharda da budama devam edebilir. Ortanca bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi için Ortanca Çiçeği Bakımı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ortanca ile aynı durum papatya için de geçerlidir.

Karanfil ve leylak çiçekleri sürgünleri daha yumuşakken budanmak ister.

Orkide budaması yıl boyu yapılabilir. Orkide bakımı için daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak edinebilirsiniz.

Begonya çiçeğinin büyüme süreci yıl boyu devam eder. Bu sebeple begonya budaması için de özel olarak bir mevsim beklenmesi gerekmez.

Çiçeklerde genellikle çiçekler solmaya veya çürümeye başladığı zaman, özellikle de çiçeklenme mevsimi devam ederken deformasyon olduğu zaman steril bir bıçak veya makas ile bozulan kısmın alınması gerekir.
KATEGORİLER
Saksı çiçekleri evinizin güzelliğine güzellik katıp, evinizi renklendirerek havasını değiştiren, modern dekorasyonun olmazsa olmazlarındandır. Peki onlara nasıl yaklaşmanız gerektiğine ne kadar hakimsiniz ?